Vorige

Diversiteit op de werkvloer zou de normaalste zaak moeten zijn

24 oktober 2023 Werkgevers
Sabine Goossens

Met de aanhoudende arbeidskrapte kunnen we het ons niet permitteren om talent links te laten liggen. Toch gewaagt de Talent Pulse-werknemersbevraging van Acerta en Stepstone nog van discriminatie op de arbeidsmarkt. Niet afkomst of geslacht zou de hardnekkigste factor van discriminatie zijn, wel leeftijd. Terwijl elke generatie haar sterktes heeft. En over welke factor het ook gaat, vaak laten we onze blik vertroebelen door vooroordelen en clichés. Alsof er maar één soort goede werknemers zou bestaan. En dan te weten dat we door diversiteit te omarmen de arbeidskrapte te slim af kunnen zijn

Leestijd: Later lezen?

De brede blik: een diverse werkvloer in een diverse maatschappij, het zou logisch moeten zijn

Inzetten op een diverse werkvloer is in de war for talent een verstandige strategie. En eigenlijk ook een logische, want het gaat erom dat de diversiteit die we overal rondom ons zien wordt doorgetrokken in onze ondernemingen. Diversiteit is hier trouwens breed te interpreteren. Het gaat over leeftijd – de factor waarop blijkens de Talent Pulse-werknemersbevraging nog het vaakst wordt gediscrimineerd –, maar net zo goed over culturele achtergrond, gender, ervaring, een beperking al dan niet ... Zo divers als de maatschappij is, zo divers zou de werkvloer moeten kunnen zijn.

De valstrik: we zoeken nog te vaak klonen van medewerkers

Het lijkt logisch dat de populatie van een samenleving zou worden weerspiegeld in de populatie van onze ondernemingen, maar evident is het niet. En realiteit is het al evenmin. Natuurlijk vragen specifieke jobs specifieke vaardigheden en kennis, en kan niet om het even wie om het even welke job doen. Maar tegelijk is daar toch ook snel de neiging om voor het invullen van vacatures uit te kijken naar klonen van mensen die de job al doen. Die reflex maakt dat je telkens in dezelfde vijver vist en dreigt zoveel andere interessante kandidaten te missen. In een grotere vijver vissen zal de vangst ten goede komen.

Wil je ook starten met inclusief rekruteren?

Krijg inzicht in de verschillen en gelijkenissen tussen generaties op je werkvloer zodat je leeftijdsbewust kan rekruteren en onboarden.

 

Schrijf je in voor onze opleiding

Deel dit artikel

Sabine Goossens_acerta

Geschreven door Sabine Goossens

Hr project manager

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Buitenlandse werknemers inzetten in de zorgsector: positieve trend

14 maart 2024
Sabine Goossens

De zorgsector maakte de laatste jaren een heuse stap voorwaarts wat het aanwerven van werknemers met een niet-Belgische nationaliteit betreft. Daar waar knelpuntberoepen een uitdaging vormen, brengt dit type van rekrutering enkel voordelen.

Lees meer